De pandemie heeft geleid tot veel veranderingen in onze werkprocessen. Mobiele arbeidskrachten en individuele werktijden zijn het nieuwe normaal geworden. Maar flexibele en innovatieve werkconcepten vereisen nieuwe instrumenten en processen van bedrijven. Een van de hoofdthema's op het World Economic Forum 2022 in Davos was daarom ook de toekomst van werk. ATOSS CEO Andreas F.J. Obereder werd hierover geïnterviewd door journaliste Tina Dauster, en ook over de visie om de interactie tussen kostenefficiëntie en menselijkheid revolutionair te veranderen door digitaal workforce management.
Andreas F.J. OberederHet tekort aan geschoolde arbeidskrachten zal blijven groeien en het leven voor veel bedrijven nog uitdagender maken. Daarom zal de flexibiliteit verder toenemen en daarmee ook de complexiteit van het personeelsbeheer.
Andreas Obereder: Voor mij staat Het 'Nieuwe Werken' voor een beter evenwicht tussen de belangen van werkgever en werknemer. Het plaatst de werknemer in het middelpunt en vraagt: "Wat kunnen wij als werkgever beter doen in onze manier van werken om het best mogelijke talent aan te trekken en te behouden." Met werken op afstand of mooie kantoren met een fruitmand alleen kom je er niet. Want dit raakt alleen de kantoorbedienden.
Succesvolle bedrijven kijken naar het hele personeelsbestand, ook naar de eerstelijnswerkers die hun werk niet op kantoor doen, maar aan de lopende band, aan de kassa, aan een ziekenhuisbed of iets dergelijks. Luxe co-working ruimtes zullen hen niet helpen - maar een goede workforce management tool kan dat wel.